Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø

Moesgaard Museum viser udstilling om syriske flygtning på Samsø

Der bor lige nu 50 mennesker fra Damaskus og Aleppo på Samsø. Fra den 29. september viser Moesgaard Museum udstillingen ’Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø’, som vil vise, hvad det vil sige at være flygtning på en ny og anderledes måde end den, som den danske befolkning møder gennem deres daglige medieforbrug.

Gennem personlige historier vil udstillingen ’Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø’ give ’flygtningekrisen’ en række personlige ansigter, hvor vi både hører om de voldsomme oplevelser, flygtningene har haft undervejs, samt de følelser, fortællinger og fremtidsplaner, der opstår efter flugten, når de er genhuset i Danmark og skal opbygge et nyt hjem og en ny tilværelse.

Danskerne kender efterhånden historien om syriske flygtninge fra medierne: desperate mennesker i gummibåde og forhutlede børn på motorveje med små rygsække, der skulle have været deres første skoletaske. Men hvem er han, den syriske smed, der nu vil åbne en madvogn på Samsø? Hvilke fremtidsudsigter ser de, det unge syriske par som var ved at starte et familieliv i Damaskus, når de nu kører rundt på Samsø i en gammel bil og hører Rasmus Seebach?

Kombinationen af samtidshistorisk dokumentation fra Samsø, etnografisk viden om Syrien og en unik mulighed for indlån af Nationalmuseets vandreudstilling ’På Flugt’, åbner muligheden for en aktuel og samtidig fagligt gennemarbejdet udstilling. Moesgaard Museums etnografiske ekspertise muliggør at give publikum indsigt i Syrien, den nuværende situation i landet og dens menneskelige konsekvenser ’bag overskrifterne’.

Moesgaard Museum har siden åbningen af den nye udstillingsbygning fokuseret på ’mennesket bag genstandene’. Med i udstillingen indgår genstande som en gummibåd fra Team Humanity, redningsveste og efterladte ejendele fra flygtningelejre. Derudover kommer udstilling bag flugten og lader menneskene komme i tale. Håbet er at give danskerne et indblik i enkelte flygtninges personlige oplevelser af livet efter flugten.

'Efter flugten: Syriske hverdage på Samsø' kan ses på Moesgaard Museum fra 29. september til 30. december 2018.