Kriger

Oplev særudstillingen 'Kriger' frem til efteråret 2025.

Kriger på tværs af tid og sted

Særudstillingen Kriger tager os med på en intens rejse på tværs af tid og sted og giver indsigt i de genstande, handlinger og ritualer, der skaber en kriger. 

Introduktion til Kriger ved antropolog Anders Emil Rasmussen

 

Moesgaard Museums særudstilling er en antropologisk undersøgelse af krigere på tværs af kultur og tid:

”Det er slående, hvor meget krigere og krig fylder ikke bare i nyhedsfladen i dag, men igennem menneskets historie. Det er vores ambition, at udstillingen her skal bringe indsigt og perspektiv til et tema, der er blevet mere påtrængende, end vi bryder os om,” siger Mads Kähler Holst, direktør på Moesgaard Museum.

Samurai, legionær, sepikkriger og soldat 

I udstillingen møder man fire forskellige krigere: en romersk legionær fra omkring år 100, en japansk samurai omkring 1600, en rituel kriger fra Sepik-området på Ny Guinea i begyndelsen af 1900-tallet og en nutidig dansk soldat. De fire personer har vidt forskellige forudsætninger, men de har ét afgørende vilkår til fælles: De er alle på vej til at blive krigere og skal nu igennem hård fysisk og mental træning.

Billede fra særudstillingen Kriger.


Vi følger krigerne fra den første udvælgelse, til den målrettede indføring i krigens verden. Vi bevæger os med ind på kamppladsen, hvor tro, magi og mental træning er med til at give styrke og mod. Beskyttet af rustninger, lykkemønter og krigsguder står krigerne nu alle konfronteret med døden – fjendens eller deres egen.


Hvorfor er kriger relevant i dag? Video med direktør, Mads Kähler Holst.


”I udstillingen fremhæver vi nogle af de fælles dilemmaer, valg og konflikter, som krigere på tværs af tid står overfor. Alle samfund har tabuer og regler for at tage menneskeliv, og alligevel træner vi udvalgte personer til netop det. Krigere skal leve med den dobbelthed. Udstillingen her rejser det grundlæggende spørgsmål om, hvad det gør ved et menneske at blive kriger – både før, under og efter kampen,” siger Anders Emil Rasmussen, antropolog og indholdsansvarlig for ’Kriger’.

Værd at vide før et besøg i udstillingen

Der er ikke en nedre aldersgrænse for at kunne opleve udstillingen. Men udstillingen omhandler krig og våben, og det kan være en voldsom oplevelse for nogle børn. Der indgår ikke fotografier eller levende billeder af krig, men kun animerede fremstillinger. Vi anbefaler, at man som forælder selv træffer en beslutning om, hvad ens barn kan håndtere at opleve – og at man støtter sit barn og taler om det, man ser. 

Veteraner med psykiske eftervirkninger af krigsdeltagelse skal være opmærksomme på, at udstillingen bl.a. placerer gæsterne i en kampscene med åben ild, og at det kan virke voldsomt. Udstillingen er konstrueret sådan, at lyden af moderne krig kan fravælges, da man aktivt skal påføre sig høretelefoner. 

Udstillingen kan opleves på Moesgaard frem til efteråret 2025, hvorefter Kriger i 2026 flytter til Krigsmuseet i København, hvor den bliver en del af den permanente udstilling.  

Udstillingen Kriger er støttet af Augustinus Fonden, A.P. Møller Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Udstillingen er lavet i samarbejde mellem Nationalmuseet og Moesgaard Museum. 


Billede fra særudstillingen Kriger.