Tænkerne

I særudstillingen Moder Jord står du ansigt til ansigt med enestående genstande fra landbrugets fødsel i stenalderen. Nogle er ganske små, men rummer store fortællinger, der gør os alle klogere på det største vendepunkt i menneskets historie. Nu kan du opleve det store i de små genstande på en helt ny måde: Se med nedenfor i 'Tænkerne'. 

Tænkerne

De er omkring 7000 år gamle og er nogle af de tidligste figurer, vi har af mennesket i dybe tanker. Hvad mon de tænker på?



Landbrugets fødsel blev det største vendepunkt i menneskets historie – var det i stenalderen, vi for alvor fik noget at tænke over?

 

Vidste du, at...

... 'Tænkerne' er nationale ikoner og Rumæniens svar på Guldhornene? De 7000 år gamle genstande menes at være de tidligste figurer, der skildrer menneskets selvrefleksion i stedet for de i samtiden mere almindelige temaer som jagt og frugtbarhed. Navnet på figurerne er inspireret af Auguste Rodins berømte statue 'Grubleren'. Den ene af de gådefulde figurer pryder i dag de rumænske pengesedler, og minder os om menneskets tidlige evne til introspektion og filosofisk tanke. 

alt=

Hvad tænkte mennesket på i stenalderen?

Der er noget gådefuldt over figurernes ansigter, som sætter tankerne i gang. Hvad tænkte menneskene i stenalder på, da de formede de to eftertænksomme figurer? Hvad håbede de på? Hvad bekymrede de sig om? Og kan 'Tænkerne' stadig give os noget at tænke over i dag? Dyk dybere ned i fortællingen om 'Tænkerne' med antropolog Henrik Hvenegaard Mikkelsen lige her...

 

  

Den ene af tænkerne, som kan opleves i Moesgaards særudstilling "Moder Jord".

'Tænkeren' blev fundet i 1952, og den tilhører stenalderkulturen Hamangia, der levede for 7000 år siden mellem floden Donau og Det Sorte Hav i det område, vi nu kender som Rumænien og Bulgarien. ’Tænkerne’ er udlånt af MNIR, Nationalmuseet i Rumænien.

Oplev flere historier her

Gå til historien om 'Modergudinden' 

Gå til historien om 'Ansigtet i knoglen'