Når jeg bliver gammel

Hvordan stræber mennesker, der lever under udfordrende levevilkår, efter at opnå det gode liv i alderdommen? Udstillingen "Når jeg bliver gammel" udforsker begrebet alderdom fem forskellige steder i verden og er et tværfagligt projekt, der bringer filosofi, kunst og antropologi i dialog.

Baggrunden for udstillingen er forskningsprojektet "Aging as a human condition – radical uncertainty and the search for a good (old) life”. Udstillingen inviterer indenfor i en række ældre menneskers liv til refleksion over, hvad det gode gamle liv kan være, når alderdommen er svær. Mød en enlig kvinde i Kirgisistan. En eksiltibetaner i Dharamsala i Indien. En kvinde på demensafsnit i Danmark. En klanleder fra Ik-samfundet i det nordlige Uganda. En afroamerikansk bedstemor i Los Angeles i USA. 

 

Krop, nære relationer, levet liv og hjem

Formålet har været at undersøge, hvordan det er at blive gammel forskellige steder i verden, ved at sammenligne fire centrale temaer: krop, nære relationer, levet liv og hjem.

Udstillingen består af fem ”hjem”, et for hver person. Publikum kan opleve den aldrende persons tilstedeværelse, sætte sig på personens stol, se ud ad vinduet, hvilke lyde er der omkring dem? Man hører personernes stemmer tale om minder, om at være gammel og meget andet.

 

Tanketorvet

Midt i udstillingsrummet finder man tanketorvet, der er iscenesat af filosoffer. Med afsæt i citater fra de gamle mennesker skabes rum for refleksion og identifikation – hvordan bliver det mon for mig og dig at være gammel?

De fem figurskabere 

Billedkunstner Maria Speyer har udarbejdet en række loftshøje kultegninger, der udforsker fem oplevelser af alderdom og medmenneskelighed.

Hver tegning henvender sig til et menneske eller en situation fra antropologernes feltarbejde. Specifikt tager tegningerne udgangspunkt i fem konferencepræsentationer, der med poetisk ømhed fortæller om en kamp for anerkendelse og om en insisteren på at være mere end blot en byrde, en fortid eller en krop i forfald.  

"Når jeg bliver gammel" kan ses på Moesgaard Museum fra 8. februar til 16. august 2020.

 

Projektet er finansieret af VELUX FONDEN med bidrag fra Aarhus Universitet og VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og er et samarbejde mellem otte forskere fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet, VIVE og University of Southern California (USA) samt to kunstnere fra Danmark og Australien.