Mød neandertaleren på Moesgaard

Særudstillingen sætter fokus på neandertalerne, deres liv og skæbnesvangre møde med Homo sapiens. Udstillingen viser et mere nuanceret syn på neandertalerne end det gængse billede af et primitivt hulemenneske.

Moesgaard Museum præsenterer igen en af de helt store verdenshistoriske fortællinger. I særudstillingen om neandertalerne træder museet et meget stort skridt tilbage i tid og tager udgangspunkt i menneskets dybe udviklingshistorie. 

 

Vores nærmeste uddøde slægtning

Hør projektleder Trine Kellberg Nielsen, der er arkæolog, ph.d. og forsker i neandertalere, fortælle mere om udstillingen.

Ikonisk rolle i menneskets udviklingshistorie

Særudstillingen Neandertaler – i mammutjægernes land vil fortælle om neandertalernes liv, om mødet mellem neandertalere og Homo sapiens, det moderne menneske, og om, hvad dette møde har betydet for menneskets kulturelle og genetiske udvikling.

Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtning, og levede i Eurasien i det lange tidsrum mellem 300.000 og 40.000 år siden.

 

Guidet tur i neandertalerudstillingen.

Udvid oplevelsen med en guidet tur

Hver dag byder museets guider på en spændende tur i udstillingen. Tag med til livet i Europa for 300.000 år siden. 

Bestil guidet tur

 

Mammutten i neandertalerudstillingen.

Sublime jægere

På mammutsteppen specialiserer neandertalerne sig i jagt på istidens store dyr. De bruger landskabets naturlige skjulesteder og samarbejder om at nedlægge mammutter, uldhårede næsehorn, vilde heste og bisoner.

Homo stupidus?

Da de første neandertalerknogler bliver fundet i 1865 i Neandertal i Tyskland, fastslår videnskaben, at der er tale om en chimpanselignende art uden evne til selvstændig tænkning.

I dag ved vi, at det ikke er sandt. Fysiske træk er ikke definerende for intelligens, og nye fund viser, at neandertalerne var både kompetente og intelligente mennesker.

 Model af neandertaler i udstillingen.

Mødet med Homo Sapiens

Trine Kellberg Nielsen mærker en stor interesse for neandertalere i øjeblikket både blandt forskere og i den bredere befolkning.  

“Vi fortæller historien om dengang neandertalerne mødte andre menneskeformer som Homo sapiens og det nyopdagede Denisova-menneske, og hvilke spor disse møder har sat i vores eget DNA i dag.

Vi vil også følge neandertalerne i deres uddøen og dykke ned i teorierne om, hvorfor neandertalerne forsvandt, og Homo sapiens overlevede. Vores mål er, at særudstillingen skal være et evolutionært brag og en rejse igennem en helt anden verden i en helt anden tid,” siger Trine Kellberg Nielsen.  

 

Gæster omkring den visuelle fortælling om neandertalerne.

Bag om udstillingen

Hør udstillingsarkitekt Stine Maj Hansen fortæller, hvordan særudstillingen 'Neandertaler - I mammutjægernes land' har taget form, og hvor mange forskellige faggrupper, der skal til, for at skabe sådan en udstilling.

 

Særudstillingen Neandertaler – i mammutjægernes land kan ses fra 17. november 2020 til 24. oktober 2021.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, KrogagerFonden og Beckett-Fonden. Den produceres af Moesgaard Museum i samarbejde med Neanderthal Museum i Tyskland.


Udstillingen er lavet i samarbejde med: