Mød neandertaleren i efteråret 2020

Kommende særudstilling sætter fokus på neandertalerne, deres liv og skæbnesvangre møde med Homo sapiens. Udstillingen vil vise et mere nuanceret syn på neandertalerne end det gængse billede af et primitivt hulemenneske.

I november 2020 præsenterer Moesgaard igen en af de helt store verdenshistoriske fortællinger. I efterårets særudstilling træder museet et meget stort skridt tilbage i tid og tager udgangspunkt i menneskets dybe udviklingshistorie.

Ikonisk rolle i menneskets udviklingshistorie

Særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land vil fortælle om neandertalernes liv, om mødet mellem neandertalere og Homo sapiens, det moderne menneske, og om, hvad dette møde har betydet for menneskets kulturelle og genetiske udvikling. Neandertalerne er vores nærmeste uddøde slægtning, og levede i Eurasien i det lange tidsrum mellem 300.000 og 40.000 år siden.

”Neandertalerne har fået en nærmest ikonisk rolle i menneskets udviklingshistorie, og den nyeste forskning bringer os hele tiden tættere på, hvem de var, og dermed hvad det vil sige at være menneske. Særligt efter opdagelsen af, at vi bærer rundt på spor efter forhistoriske møder med neandertalerne i vores DNA, er interessen steget. Derfor spiller neandertaleren sammen med vores andre evolutionære slægtninge en vigtig rolle i placeringen af os selv i det helt store og tidsmæssigt dybe verdensbillede,” siger projektleder Trine Kellberg Nielsen, der er arkæolog, ph.d. og forsker i neandertalere.

Moesgaard har i forbindelse med udstillingen været så heldige at få Trine Kellberg Nielsen til at vende hjem fra Tyskland, hvor hun har arbejdet ved Køln Universitet og på Neanderthal Museum ved Düsseldorf.

Stor interesse

Trine Kellberg Nielsen mærker en stor interesse for neandertalere i øjeblikket både blandt forskere og i den bredere befolkning.  

“Den fascination vil vi gerne imødekomme ved at skabe en særudstilling, hvor vi kommer helt tæt på, hvem neandertalerne var, og hvad de egentlig betyder for os og vores egen menneskeform. I udstillingen vil vi fokusere på de sidste 120.000 år. Det er en tid, der er kendetegnet af den sidste istids begyndelse, og vi vil fortælle historien om neandertalernes liv og tilpasningsevne i en tid med store klimaudfordringer. Netop deres snarrådighed er et emne, der ofte overrasker, da forskningen viser, at vi er langt fra det gængse billede af et primitivt hulemenneske, som de fleste kender. Derudover fortæller vi historien om dengang neandertalerne mødte andre menneskeformer som Homo sapiens og det nyopdagede Denisova-menneske, og hvilke spor disse møder har sat i vores eget DNA i dag. Vi vil også følge neandertalerne i deres uddøen og dykke ned i teorierne om, hvorfor neandertalerne forsvandt, og Homo sapiens overlevede. Vores mål er, at særudstillingen skal være et evolutionært brag og en rejse igennem en helt anden verden i en helt anden tid,” siger Trine Kellberg Nielsen. 

”Det bliver en helt anden verden end den, vi kender, vi kommer til at møde i udstillingen – befolket med en anden slags mennesker og for længst uddøde dyr, og i et landskab, der forandrede sig voldsomt fra mellemistid til istid. Selv om det hele er fremmed, er noget af det væsentligste nye, som forskningen har vist i de seneste år, at neandertalerne havde langt mere til fælles med os, det moderne menneske, end vi før troede. På den måde håber vi, at udstillingen kan sætte fokus på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvad mennesket egentlig er,” siger direktør for Moesgaard, Mads Kähler Holst. 

Særudstillingen Neandertaler – I mammutjægernes land åbner til november

 

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, KrogagerFonden og Beckett-Fonden. Den produceres af Moesgaard Museum i samarbejde med Neanderthal Museum i Tyskland.