Christmas Birrimmbirr

Julens Ånd blandt aboriginere i Australien. Uddrag af Jennifer Degers kapitel i bogen De Dødes Liv, udgivet i forbindelse med udstilling

Yolngus juleritual 
"Hvert år bringer regntiden med kraftigt stigende vandstand i floderne nyt liv til landet og til menneskene i Arnhem Land i det nordøstlige Australien. Midt i oktober begynder de første tordenskyer at rumle, og der viser sig de første tegn på den livgivende regn, som i de følgende uger og måneder vil bryde frem fra de ’gravide’ kvindelige wolma-skyer. For yolngu giver det god mening, at Jesu fødsel, som de først hørte om fra missionærer i midten af det 20. århundrede, falder sammen med tidspunktet for denne dramatiske forandring og fornyelse af naturen. Det giver også mere generelt mening, at denne nyintroducerede helligdagsperiode er blevet en meget vigtig tid på året, hvor man erindrer og fornyer forbindelserne til ens afdøde kære.

Yolngu familier begynder deres forberedelser af juleritualet i midten af oktober, når den første rumlen fra wolma lyder. De dekorerer deres hjem og gravsteder med farvede elpærer og farvestrålende dekorationer og skaber derved små dragende oaser af lys. Den ønskede effekt er, med Gurrumuruwuys ord, “at tiltrække alle”. Samtidig forstærker man med vilje den følelsesmæssige effekt. Familiemedlemmer sidder sammen med fotografier af deres afdøde og genkalder sig gentagne gange nogle, somme tider endog meget smertefulde, erindringer om deres afdøde kære. Nogle særligt udvalgte sange, som for eksempel Mariah Careys ”All I want for Christmas is You”, bliver spillet igen og igen, mens en stille tåre falder.

Yolngu kalder denne indlevelse i tab og savn for ’warrwuyun’. Det er en yderst værdsat dynamik i yolngus liv. Sammen med lysene bringer disse følelsesudbrud de nye generationer og de gamle tættere sammen og genforener familierne i julen i et sitrende felt af fravær og tilstedeværelse."

Yolngus juleritual kan ses og opleves i udstillingen. Bogen De Dødes Liv kan købe i museets butik. 

 

Jennifer Deger er antropolog og forsker på James Cook University, Australien. I de sidste 20 år har hun arbejdet med medieprojekter sammen med yolngu, et indfødt folk i det nordøstlige Arnhem Land i Australien. I 2009 var hun sammen med to yolngu, Paul Gurrumuruwuy og Fiona Yangathu samt en australsk videokunstner David MacKenzie med til at oprette Miyarrka Media, som siden har produceret et antal film og udstillinger, blandt andet Christmas Birrimbirr ('Julens Ånd'), som har været vist i Australien og nu på Moesgaard Museum.