RUS - Vikinger i øst på Moesgaard

Særudstillingen bød på mere end 2000 genstande fra ind- og udland, og kunne opleves frem til og med 11. september 2022.

Få ny viden om vikingernes rejser mod øst

De fleste kender historierne om vikingerne, der drog mod vest, hærgede og plyndrede og vendte hjem igen, for togter til Normandiet og England er veludforskede og beskrevet.

Med særudstillingen ’RUS – Vikinger i øst’ præsenterer Moesgaard Museum ny viden om de vikinger fra Sverige, Norge og Danmark, der i stedet rejste mod øst over Østersøen og videre til Det Byzantinske Rige og kalifatet for at handle og skabe sig rigdom, magt og ære.

 

 

Politiken | Hjerter fra Politiken.

Med unikke fund og stærk formidling fortæller ny imponerende udstilling på Moesgaard Museum om vikingetogter ad floderne mod øst (...) Udstillingen er et fornemt bevis på, hvor godt det kan falde ud, når et af de helt store museer spiller med musklerne. Politiken 25/1-2022 
Læs flere anmeldelser af udstillingen 

Oplev spektakulære genstande fra vikingetiden

Til udstillingen er der indlånt mere end 2000 flotte genstande. Dermed bliver det den særudstilling med flest genstande præsenteret på Moesgaard. Der er tale om bl.a. fyrstelige gravfund fra Kiev-riget, prægtige skatte af sølv fra Kalifatet, våben, smykker og mere dagligdags genstande. Museer i Ukraine, Polen, Letland, Litauen, Tyskland, Sverige, Finland, Norge og Danmark har bidraget til udstillingen med generøse indlån.

Læs mere om genstandene i udstillingen
 

Anmeldelser af RUS-udstillingen.

Handel med sølv, pels og slaver

Rusvikingerne, som vi kalder dem, grundlagde byer, stationer for langdistancehandel, transitknudepunkter og opnåede monopol på handlen via flodsystemerne i det, vi i dag kalder Baltikum, Rusland og Ukraine. Det sker i en blanding af diplomati og blodige kampe og med handel af sølv, pels – og slaver.

Læs mere om lokaliteterne i udstillingen

 

Links til mere...

Vil du se, hvordan Moesgaard byggede udstillingen, læse mere om Thomas Franks rejse ad floderne i kølvandet på vikingerne eller læse anmeldelserne af udstillingen, så find det i linksamlingen herunder:

 

Gæster i udstillingen RUS – Vikinger i øst

Udstillingen er støttet af

Logoer af fonde, som har støttet udstillingen.

 

Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Krogagerfonden, Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond og Per og Lise Aarsleffs fond.

Udstillingens historier er udviklet i samarbejde med VejleMuseerne.