I kølvandet på vikingerne i øst

Se otte afsnit af Thomas Franks ekspedition i 2021 ad de russiske floder mod det kaspiske hav i kølvandet på rusvikingerne.

Efter fire års forberedelser tog teolog Thomas Frank i august 2021 på en flere tusinde kilometer lang ekspedition. 

Sejlende i en oprindelig båd hugget ud af en træstamme ville Thomas Frank udforske vikingetidens østligste vandveje ad de russiske floder frem til Det Kaspiske Hav og videre frem til Afghanistan.

Staraja Ladoga | Episode 1


Tikhvin | Episode 2


Timerevo | Episode 3


Gorodets | Episode 4


Tigashevo | Episode 5
 


Bolgar | Episode 6

 
Volgograd| Episode 7
 


Itil| Episode 8

  

LINK: Læs mere om særudstillingen RUS - Vikinger i øst

På ekspeditionen undersøgte han, hvor langt mod øst skandinaverne nåede ad vandvejen i vikingetiden. 

KORT: Se hvor Thomas Frank sejlede

 

Thomas Franks stammebåd.

Den oprindelig båd

Der anvendes en udspændt stammebåd til ekspeditionen lavet af aspetræ på cirka 5,5 meter. Det er en bådtype, som er kendt fra vikingetiden, som i dette tilfælde vil kunne rumme 3-4 personer.

Der er fundet både af denne type tilvirket af aspetræ fra første halvdel af 1000-tallet i Staraja Ladoga, Smolensk og Novgorod.

Selve bådtypen kendes også fra fund i Skandinavien, herunder Slusegård på Bornholm.

Den benyttede båd er fremstillet i byen Aristovo nær Nizhny Novgorod og dermed i det område, hvor skandinaverne opholdt sig. Der er efter alt at dømme tale om en ubrudt skibsbygningstradition siden vikingetiden.

 Kort over Thomas' rute.

På kortet ses kendte stednavne i øst i vikingetiden. Thomas Franks rute fra ekspeditionen i 2017 er den gule og den kommende er den blå. De grønne stiplede ruter er nogle af de øvrige kendte ruter, man benyttede. Den brune rute er den karavanerute en udsending fra Bagdad benyttede omkring år 920, hvor han (Ibn Fadlan) beskrev sit møde med “Rus” som skandinaver blandt andre blev kaldt i perioden.

Turbeskrivelse

Ekspeditionen begynder ved den 1200 år gamle bosættelse Staraja Ladoga, som i vikingetiden bar det oldnordiske navn Aldeigjuborg og ligger ved floden Volkov.

Derfra følges floden Volkov mod nord ud i Ladogasøen og videre forbi bosættelsen Aalaborg, som er nævnt to gange i sagaer. Aalaborg ligger ved floden Sjas.

Fra Aalaborg følges floderne Sjas, Tikvinka, Sotinka, Tjagoda, Tjagodosja frem til floden Volga. Derfra følges Volga til Det Kaspiske Hav, forbi de kendte bosættelse fra vikingetiden, Jaroslav, Bolgar og Atil samt Suzdal, Uglich og Rostov.

På Det Kaspiske Hav følges den østlige side frem til et af de historisk bevidnede udløb af floden Oxus. Derfra følges det udtørrede udløb af Oxus til handelspladsen i Khiva og videre mod Bukhara og Balkh i det nuværende Afghanistan.