Vi, dyrene

Studerende åbner udstilling på Moesgaard – en udstilling om relationen mellem mennesker og dyr

Mennesker og dyr

Siden tidernes morgen har dyr og mennesker levet side om side. Dyr er blevet jaget, tæmmet, frygtet, afskyet og elsket. De findes overalt i vores dagligdag – også steder hvor vi ikke kan se dem. Historier og fortællinger om dyrenes verden går i arv, hvor en fjer hurtigt bliver fem høns. Dyrene lever i vores sprog og i måderne vi udtrykker os selv på. Men hvordan relaterer vi os egentligt til dyr?

I den årlige studieudstilling, lavet af bachelorstuderende fra antroplogistudiet på Aarhus Universitet, giver de studerende seks bud på, hvordan man kan forstå relationen mellem mennesker og dyr. De har undersøgt, hvordan mennesker forholder sig til nogle af de dyr, som vi omgiver os med i Danmark.

Eksistens

Med udstillingen ønsker de studerende at skabe en refleksion over, at mennesker kun eksisterer i kraft af andre arter. Dette forhold vil komme tilsyne i seks meget forskellige mini-udstillinger, der hver især bidrager til en samlet fortælling om, hvordan menneske-og dyreliv hænger sammen.

”Vores art, mennesket, fylder mere på kloden nu end nogensinde før. Nogle vil sikkert også mene, at vi i den moderne verden helt har mistet vores forbindelse til naturen. Produktionsdyr er blevet et sjældent syn i landskabet, og kontakten til dyr bliver enten anset for under total kontrol eller omvendt, komplet ude af kontrol. Som Moesgaards evolutionstrappe viser, troner menneskeracen øverst i dyrerigets hierarki. Men hvorfor og hvad er det, der gør os til mennesker?,” siger Amanda Høgsgaard og Kristian Frandsen, der begge er bachelorstuderende fra Aarhus Universitet.

Hvad gør os til dyr?

I udstillingen Vi, dyrene vender de studerende imidlertid spørgsmålet på hovedet. I Danmark, hvor der er over dobbelt så mange grise som mennesker, stiller de i stedet spørgsmålet: Hvad gør os til dyr? Den viden, som udstillingen bygger på, har de antropologistuderende fra Aarhus Universitet indsamlet gennem feltarbejder i Danmark. De har selv udformet udstillingen fra forløbets start til udstillingsåbning og har arbejdet intensivt med projektet, som er blevet til i løbet af bare en måned.

Udstillingen Vi, dyrene, kan ses i Moesgaard Museums udstillingslaboratorium frem til 1. september.