Oplev Ud af kaos på Moesgaard

Sidste chance 6. august.

Mellem Romerrigets Fald og vikingetid

Særudstillingen handler om perioden fra ca. 300-600 e.Kr, dvs. tiden mellem det vestlige Romerriges fald og vikingetiden. En tid, som også kaldes folkevandringstiden på grund af store krige, flygtningestrømme og forskydninger.

 

Romerrigets fald repræsenteret i udstillingen "Ud af kaos".

 

Kristeligt Dagblad | Fem stjerner fra Kristeligt Dagblad til særudstillingen "Ud af kaos".

Udstillingen skal ses i forlængelse af en række andre, hvor Moesgaard Museum giver indblik i store verdenshistoriske sammenhænge. Og atter sker det i en stort anlagt, billedrig stil, der gør det muligt for publikum at nærme sig historien med sanserne. Man lærer, mens man oplever. Kristeligt Dagblad 2/12-2022 

 

Links til mere...

Vil du se, hvordan Moesgaard byggede udstillingen, læse mere om genstandene og folkeslagene eller læse anmeldelserne af udstillingen, så find det i linksamlingen herunder:

Få ny viden om verdenshistorien

Særudstillingens tema lægger sig ind i rækken af særudstillinger på Moesgaard, hvor ambitionen er at give museets gæster viden om de store verdenshistoriske sammenhænge.

 

 

Særudstillingen giver indblik i det kaos, som Europa blev født ud af.

”Det er en af de største kriser i Europas historie, som vi tager op i udstillingen. Det meste af kontinentet var i voldsomt opbrud, og ud af det voksede et væld af forskellige folkeslag og identiteter, som vi stadig kan genkende i nutidens Europa. Vi håber derfor, at udstillingen vil kunne give et dybt historisk perspektiv på nogle af de forskelle og spændinger, der stadig præger vores tid. Den er også et perspektiv på, hvor lange historiske konsekvenser store kriser kan have. Noget der jo desværre er meget aktuelt,” siger Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum. 

 

Hunnere, gotere, romere og skandinaver

Udstillingen Ud af kaos tager sit udgangspunkt i år 376 e.Kr., hvor hunniske rytterkrigere fordrev goterne, som måtte flygte ind i Romerriget over floden Donau.

Publikum kastes direkte ind i folkevandringstidens mørke, der var fyldt med kaos, drømme og håb, og hvor guldet flød i stride strømme fra Romerriget til de omkringliggende folkeslag, som gør alt for at vise, at de kan måle sig med hinanden i pragtfuld udrustning. Hvor de frygtede hunnere, rytterkrigerfolket fra øst, med deres pres på goterne satte skub i de magtkampe, som folk i Norden også deltog i og ikke mindst oplevede efterdønningerne af. Det var også i denne tid danerne trådte ind på den historiske scene, og forsvarsvolden Danevirke blev opført formodentlig som et værn mod de kaotiske tilstande mod syd.

Selvom hunnerne og goterne var vigtige spillere i kampen om magten, var der langt flere aktører i spil. Der var ikke én årsag men mange til, at det vestlige Romerrige måtte opgives. Af kaos blev der født en ny orden, hvor et stort imperium blev til flere kongeriger, der med tiden blev til en del af de nationer, som vi kender i dag.

Beslag formet som ørn. Guld med indlagte almandiner og øje af grønt glas Foto: Marius Amarie, MNIR 2022.

Beslag formet som ørn. Til seletøj eller sadeltaske. Guld med indlagte almandiner og øje af grønt glas. Fra Apahida, Rumænien, 450-475 e.Kr. Del af gravfund. Foto: Marius Amarie, MNIR 2022.

Oplev spektakulære genstande

Til udstillingen har Moesgaard Museum lånt arkæologiske genstande fra blandt andet museer i Sverige, Rumænien, Ungarn, Spanien og Nationalmuseet herhjemme. Blandt meget andet imponerende guldskatte fra Rumænien, hunnerkranier fra Ungarn og krigerudstyr, heriblandt en spektakulær krigerhjelm fra et bådgravfund i Valsgärde ved Uppsala i Sverige.

Udstillingen er støttet af

Særudstillingen Ud af kaos åbnede for publikum 12. november 2022 og er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Krogagerfonden

Logoer fra fonde, der har støttes Ud af kaos-udstillingen – Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Krogagerfonden

 

Særudstillingen kan opleves frem til og med 6. august 2023.

 

Krigerhjelm fra Valsgärde: Hjelmene fra krigergravene i Valsgärde er kendt for deres rige udsmykning, der har gjort dem til nogle af de mest ikoniske fund fra 500-tallet i Skandinavien. Foto: Gustavianum, Uppsala Universitetsmuseum