Oplev naturen

Naturen omkring Moesgaard Museum og herregården er skøn på alle årstider

Her er skov og strand, vandrestier, cykelruter og højt til himlen. Det er en oplevelse i sig selv at gå en tur omkring den nye museumsbygning, i parken eller på stierne ved den gamle herregård og ned til Skovmøllen, den gamle vandmølle, der udover den restaurerede møllebygning huser en meget velbesøgt restaurant.

En tur ad Oldtidsstien er også en dejlig oplevelse. Her kommer man rundt mellem gravmonumenter og rekonstruktioner af huse fra oldtiden i det flotte område mellem Moesgård herregård og Moesgård Strand.

Om Oldtidsstien

Moesgårds jorder omfatter omkring 100 hektar park, skov, åbne marker og strand. Området strækker sig fra museets bygninger og ned til havet.

Den ca. 4 km lange Oldtidssti fører gennem dette område og tager den vandrende med på en oplevelsesrig tur i noget af Østjyllands smukkeste natur. Ruten er markeret af hvide sten med en rød plet.

Stien snor sig gennem herregårdsparken, ned over åbne overdrev, gennem højskov og sumpe langs Giberåen helt ned til Moesgård Strand og tilbage til herregården igen gennem den stemningsfyldte skov.

Undervejs kommer man forbi Skovmøllen, rekonstruerede oldtidshuse og oldtidsmindesmærker som Kobberupkisten og Stigsnæsdyssen, der er flyttet til Moesgård, fordi de ikke har kunnet bevares i deres oprindelige omgivelser. Turen slutter ved den rekonstruerede stavkirke fra Hørning.

Skilte langs Oldtidsstien fortæller om de enkelte monumenter.

Kulthuset

Gaver til de døde

Går man ad Oldtidsstien ned mod Moesgård Strand, møder man kulthuset midt på en åben græsmark næsten nede ved vandet.

Det rekonstruerede hus fra Tustrup på Norddjursland har været brugt til religiøse ceremonier. Her bragte man gaver til de døde: mad som blev stillet frem i lerskåle. I nordvæggens niche kan der have været en grav.

En gravplads fra stenalderen

Tustruphuset blev fundet tæt ved to jættestuer og en stendysse. Gravpladsen dateres til ca. 2500 f.Kr. Huset var nedbrændt og dele af birkebarkstaget lå på gulvet. Henover disse rester lå de forbrændte vægplanker dækket af sten fra murene. Murenes tykkelse og højde og væggenes konstruktion fremgik direkte af udgravningen. Den originale hustomt er bevaret i Tustrup sammen med stengravene.

Måske var Tustruphuset en slags dødehus, hvor de døde lå, indtil kødet var rådnet bort og deres knogler kunne flyttes over i en dysse eller jættestue.