Ekspeditioner

Moesgaard Museum har siden 1950'erne medvirket til en lang række arkæologiske udgravninger i flere lande omkring Golfen og været med til at gøre opsigtsvækkende fund af international betydning. Museet har også medvirket til at etablere udstillinger i flere af landene, der formidler landenes fjerne fortid. Arbejdet fortsættes i dag ved museets Orientalske Afdeling, senest med udgravninger i Kuwait, Bahrain og Qatar.

Museets ekspeditioner til Arabien

Moesgaard Museum begyndte i 1953 den første systematiske arkæologiske udforskning af landene langs sydsiden af den Arabiske Golf. Det var de gådefulde 100.000 gravhøje på den lille ørkenø Bahrain, som tiltrak museets arkæologer (P.V. Glob og T.G. Bibby). Undersøgelserne bredte sig hurtigt til også at omfatte Qatar, Kuwait, De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien samt Oman.

Civilisationer dukkede op af ørkensandet

Den arkæologiske udforskning af Mellemøsten havde siden 1800-tallet været koncentreret om højkulturerne i Ægypten, Mesopotamien og Indusdalen, og egnene langs Golfen blev anset for uinteressante marginalområder. Men gennem de danske undersøgelser genfandt man rigerne Dilmun, Magan og Tylos, der i Oldtiden stod for handelen mellem Mesopotamien, Sydarabien og Indien. Dette handelssystem var af vital betydning for udviklingen af tidlige civilisationer i Mellemøsten.

Moesgaard Museums banebrydende resultater er nu udstillet i Golflandenes nationalmuseer.