Materialeidentifikation

Ved hjælp af mikroskoper og referenceværker er det oftest muligt strukturelt at identificere træsorter, tandmateriale (hvalros, elfenben) og tekstilfibre (vegetabilske/animalske/kunstige).  

Organisk materiale som for eksempel træ og uldtekstil, der oprindelig har ligget i tæt kontakt med metaller er hyppigt bevaret som et mineraliseret aftryk. Sådant mineraliseret materiale kan underkastes de samme strukturelle analyser (vedbestemmelse, fiberidentifikation samt spinde-, væve- og fletteteknikker). 

Metalsagers sammensætning og legeringer bliver undersøgt ved kemiske testmetoder samt højteknologisk udstyr såsom Scanning Electron Microscope/Energy-dispersive X-ray Spectroscopy (SEM/EDX). Ved de kemiske spottests afslører tilstedeværelsen af et bestemt metal sig i form af en farvereaktion, mens en analyse med SEM/EDX giver et spektrum af materialets grundstoffer. De forskellige variabler diskuteres med fysikere og geologer fra blandt andet Aarhus Universitet.  

Præparater fra arkæologiske udgravninger og metalgenstande røntgenfotograferes digitalt for at dokumentere legeringsforskelle samt spor efter organiske dele (eksempelvis tekstil, læder og træ).

For yderligere information kontakt venligst afdelingsleder

Peter Hambro Mikkelsen
phm@moesgaardmuseum.dk
T 87 39 40 24
M 28 99 25 38