På togt mod Kalifatets sølv

Køb billet til en guidet tur i Moesgaards særudstilling 'RUS - Vikinger i øst', og følg vikingerne på deres rejse over Østersøen, op og ned ad de russiske floder, til Konstantinopel og Kalifatet langt mod syd.

Her, under fjerne himmelstrøg, findes det eftertragtede sølv, som der ikke skyes mange midler for at få fingrene i. Med en blanding af handel, afpresning og vold skaber vikingerne et enormt netværk af handelsstationer og får stor indflydelse på politik og magt i områderne. Folkeslag fordrives, byer nedbrændes, og nye riger skabes.

Der handles dog ikke kun med pels og rav fra de hjemlige egne. Langs ruterne fanges og købes mennesker. Mange mennesker. Store menneskebure præger vikingernes markedspladser, og metervis af jernkæder holder varerne fanget, indtil de kynisk sælges videre – i jagten på sølvet. 

Tag med, når vikingerne sætter deres spor på verdenshistorien, på godt og ondt! 

Praktiske oplysninger

  • 150 kr. for voksne (50% for medlemmer af Klub Moesgaard) og 75 kr. for børn 7-17 år.
  • Turen anbefales til 12 år og op efter, pga. temaer om menneskehandel og slaveri.
  • En guidet tur tager 60 minutter.
  • Bemærk, at du udover billet til den guidede tur skal have en entrébillet. Medlemmer af Klub Moesgaard har fri entré til museet.

KØB BILLET TIL EN GUIDET TUR

Kalender

Oplev kvindernes skiftende roller gennem tiderne på en guidet tur.

Tag med museets dygtige formidlere på en rejse i museets oldtidsudstillinger med fokus på kvinders skiftende roller gennem tiderne. På denne guidede tur vil du blive introduceret til de smukke genstande, som datidens kvinder har fået med sig i graven. Fra fornemme og tunge ravkæder i bondestenalderen, hen over bronzealderens gigantiske smykker og frem til genstande fra de magtfulde nonneklostre i middelalderen, kaster vi lys på kvindernes liv i fortidens Danmark. Det er en historie om undertrykkelse, men også om styrke, om glemt rigdom, skiftende religioner - alt med kvinden i centrum. Den guidede tur gør med friske øjne og nye videnskabelige metoder både kvindernes og vores fælles historie rigere.

Pris: 150 kr./person.
KØB BILLET TIL EN GUIDET TUR

Bemærk, at du udover billet til den guidede tur skal have en særskilt entrébillet. Børn under 18 har gratis entré. Du kan købe din entrébillet på forhånd HER

Er du medlem af Klub Moesgaard?

Som medlem af Klub Moesgaard får du 50% rabat og kan købe billet til 75 kr./person. Log ind med dine medlemsoplysninger for at bestille med rabat.

 

I sommerferien kan du opleve højdepunkterne i Moesgaards oldtidsudstillinger.

På denne guidede tur gennem alle Moesgaards oldtidsudstillinger, rejser du bagud i tiden for at finde arnestedet for magten i Danmark. Hør om Margrethe I’s konsolidering af magten i sit storrige. Hvorfra hun får magten og hvordan Danmark bliver samlet i vikingetiden. Kom tæt på de store offerfund fra Illerup Ådal, Grauballemandens ofring som en magtdemonstration og jernalderens mange krige. Lær mere om hvordan bronzealderens gravhøje er et udtryk for brug af magt. Og ikke mindst, hvor al den magt kommer fra? Hvad satte egentlig gang i hele denne gigantiske magtintrige, som trækker spor helt op til vores liv?

Vil du gerne have et bedre overblik over udstillingerne og på samme tid lære mere om magtens historie i Danmark – så er dette turen for dig.

Pris: 150 kr./pers. (Medlemmer af Klub Moesgaard: 75 kr./pers.)

KØB BILLET TIL GUIDET TUR

Bemærk, at du udover billet til den guidede tur skal have en entrébillet. Børn under 18 har gratis entré, men skal indløse billet til en guidet tur.

Besøg Vikingemuseet på Bispetorv og træd ned i vikingetidens Aros

Hver tirsdag og torsdag hen over sommeren kan du komme med en formidler fra Moesgaard på en guidet tur på Vikingemuseet i Aarhus midtby. Den guidede tur inkluderer også en byvandring i området omkring Vikingemuseet.

Tre meter under nutidens gadeniveau gemmer Vikingemuseet på mange spændende historier om Aarhus’ vikinger og deres liv. På den guidede tur kommer du til at høre historierne om Harald Blåtands befæstning, om Snaptun-stenen med guden Loke og om skelettet, der blev fundet midt på gulvet.

Efter besøget på Vikingemuseet fortsætter turen med en byvandring gennem Aros, vikingetidens Aarhus. Her vil du høre om byens volde og om indbyggerne i Aarhus i vikingetiden.

En guidet tur tager ca. 1,5 timer og koster 150 kr./person.

Foredrag om rusvikingernes rejser i øst. Det er 17. august kl. 19.00 i Moesgaards auditorium.

Hør om vikingernes rejse til øst, når Moesgaard Museum inviterer til foredrag med Pauline Asingh, der er hovedansvarlig for museets udstillinger, og domprovst Thomas Frank, der selv har foretaget rejser af de østlige floder.

Domprovst i Viborg, Thomas Frank, roede i 2017 fra Strada Ladoga i Rusland via Dneprfloden til Konstantinopel ved Sortehavet, i en håndbygget båd lavet efter vikingernes bådbygningstradition. I 2021 tog han turen fra samme begyndelsessted ad Volgafloden til Det Kaspiske Hav. Båden, som han foretog rejserne i, indgår i Moesgaards aktuelle særudstilling ’RUS – vikinger i øst’. 

Thomas Frank vil ud fra sine ekspeditioner fortælle om vikingernes eventyr i øst, og om de rejser og udfordringer, som vikingerne under navnet rus mødte på floderne mod Konstantinopel og Bagdad.

Hvad skulle der til for at nå så langt, og hvilke udfordringer stod de overfor på floderne og i mødet med fremmede kulturer? Ved floderne, der løb ud i Østersøen, stiftede de bl.a. bekendtskab med bådbygningstraditioner, som muliggjorde rejserne, og som Thomas Frank har brugt til at bygge sin båd. På Moesgaards hjemmeside kan man se videoer fra Thomas Franks rejse i 2021.

Pauline Asingh vil fortælle om rusvikingernes handelsstationer langs floderne, om etableringen af rusriget med centrum i Kyiv og om udstillingens tilblivelse. Pauline Asingh har været indholdsansvarlig for særudstillingen om rusvikingerne.

Praktiske oplysninger:
Dato og tid: onsdag 17. august kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person (årskortholdere: 75 kr./person)

FOREDRAGET ER UDSOLGT

Oplev en bid af Thailand, når der er Thai-festival på Moesgaard Museum.

Søndag 21. august 2022 kl. 11.00-17.00 afholder Moesgaard Thai-festival i området ved det traditionelle røde thai-hus i herregårdsparken ved Herregården Moesgård.

Traditionen tro vil der være et væld af boder, som sælger thai mad og souvenirs, du vil kunne få thai-massage, og der er børneaktiviteter. Kort sagt – en dag i Thailands tegn for hele familien.

Det er gratis at besøge festivalen, men du skal huske at bestille en billet.

Det er fjerde gang, Moesgaard Museum afholder Thai-festival, der arrangeres i samarbejde med Royal Thai Embassy og SAWASDEE Thai Dansk Forening. Samarbejdet har en lang historie, der blandt andet har betydet, at museet har en omfattende samling fra Thailand.

Indsamlingen af genstande fra Thailand har siden starten af 1970’erne været tæt knyttet til forskningsindsatsen på Aarhus Universitet. Det har i årenes løb givet anledning til en række udstillinger og kulturfestivaler på museet, hvor thai-huset har spillet en central rolle.  Moesgaard modtog thai-huset som en gave fra den Thailandske stat i 1975 i forbindelse med en større udstilling om Thailand. Huset er ca. 100 år gammelt og kommer oprindeligt fra Ayutthaya, den tidligere hovedstad i Siam.

BESTIL GRATIS BILLET TIL THAI-FESTIVALEN

Rejs i vikingernes fodspor til Istanbul med Moesgaard Museum og det aarhusianske rejsebureau Viktors Farmor.

Har du set Moesgaards RUS-udstilling om vikingerne, der rejste helt til Konstantinopel, nutidens Istanbul, og har fået lyst til at vide mere?

Med en uge i Istanbul med Moesgaard og Viktors Farmor får du god tid til at udforske de overdådige moskéer, byzantinske kirker og spændende museer. Mærk stemningen i de hektiske basarer, besøg sultanens palads, nyd folkelivet langs vandet og meget mere.

  • Rejsedatoer: 17-24. september 2022
  • Rejsen ledes af to rejseledere, en fra Moesgaard og en fra Viktors Farmor. 
  • Direkte fly fra både Billund og København. 

 

Du kan læse mere om rejsen på Viktors Farmors hjemmeside, hvor du også bestiller din rejse.

Bestil rejse