De første indvandrere

De var mennesker som du og jeg. Konstant på udkig efter nye jagtmarker, mens de trodsede naturens grænser for, hvor mennesket kan leve. I slutningen af istiden vendte de blikket mod nord og begyndte at vandre. 

 

De første jægere

Som besøgende i stenalderudstillingen kommer man på en rejse gennem tidstunnelen og oplever bl.a. de første jægere på jagt efter rensdyr lige efter isens tilbagetrækning efter sidste istid. Man følger naturens voldsomme forandring gennem tusinder af år, og møder de sidste jægere, samlere og fiskere ved kysten, hvor de har kunnet mæske sig i østers.

Ved kysten og i det næringsrige hav er der gjort fund, som viser, at stenalderens mennesker mestrede det ypperste, specialiserede håndværk indenfor redskaber og stammebåde til fiskeri og havjagt.

Ertebøllefolket

I et skovområde i stenalderudstillingen kan man opleve Ertebøllefolket, der driver pelsjagt og mødes med andre fra forskellige kystbopladser. I udkanten af skoven er de første bønder begyndt at lave rydninger og dyrke jorden. En solformørkelse peger frem mod nye tider. Hjulet kommer og langs vejene begraver man de døde. Først i vogne, derefter i gravhøje. Der opstår hierarkier, krig og konflikter, det første øl bliver brygget og nogle søger igen mod kysten, hvor kystjægerkulturen genopstår. Solen dyrkes med soltempler. 

Stenalderafsnittet giver de besøgende et billede af en periode i Danmarks oldtid, som ligger langt fra det primitive, som mange måske normalt forbinder med stenalderen.