Ny særudstilling om Egypten præsenterer en verdensnyhed. En 3500 år gammel balsameringsduft, som forskere har genskabt for første gang. Duften stammer fra mumificeringen af en højtstående egyptisk kvinde, som var amme for Farao Amenhotep II, da han var spæd.
En helt særlig sanseoplevelse venter i Moesgaard Museums nye særudstilling, der åbner 13. oktober. Udstillingen 'Egypten – Besat af livet' præsenterer en forskningsmæssig verdensnyhed, som betyder, at man som besøgende bogstaveligt talt får mulighed for at stikke næsen i fortiden og opleve duften af det evige liv.
En genskabt duft
Et team af forskere i Tyskland ledet af arkæologen Barbara Huber fra Max Planck Institute har afdækket og genskabt duften af en balsameringsolie, som er blevet brugt under mumificeringen af den egyptiske kvinde for mere end 3500 år siden. Forskerne har undersøgt en såkaldt kanopekrukke, hvori ammen og adelskvinden Senetnays balsamerede lunger blev anbragt omkring år 1450 f.Kr.
Kanopekrukkerne, der blev fundet i forbindelse med en udgravning i Kongernes Dal i Luxor for mere end hundrede år siden, er i dag opbevaret af det tyske Museum August Kestner i Hannover. Duftnoterne fra den balsameringsolie, som blev anvendt, er det lykkedes forskerne at identificere med avancerede metoder, selv om krukkens indhold for længst er forsvundet.
Unik oplevelse af fortiden
Efterfølgende har forskerne sammen med et fransk laboratorium genskabt duften, som nu bliver tilgængelig for de besøgende i Moesgaards udstilling og dermed skaber mulighed for en unik sensorisk oplevelse af fortiden.
”Vi er virkelig glade for, at vi i udstillingen kan præsentere helt ny forskning, som netop er publiceret. Ikke mindst ser vi frem til at give vores gæster en sanselig oplevelse af fortiden. Det får de i form af den genskabte duft fra en balsameringsolie, som har været anvendt i et egyptisk balsameringsværksted for tusinder af år siden. Det er virkelig unikt, og en helt særlig måde at skabe en forbindelse mellem fortid og nutid på” siger direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.
Den ældgamle duft, som skaberne kalder ’The Scent of Eternity’ vil indgå som en del af særudstillingen, der sætter fokus på de gamle egypteres kærlighed til livet og forestillinger om efterlivet.
Forestillinger om efterlivet
Mens andre udstillinger om oldtidens Egypten ofte handler om døden, koncentrerer Moesgaard Museum sig i udstillingen om livet i det antikke Egypten og giver et indblik i de egyptiske efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer. De besøgende får mulighed for at følge med lige fra det øjeblik den døde udånder, til balsameringen og rejsen som mumie mod graven, gennem underverdenen og tilbage igen i strålende sol i en evig efterlivs-eksistens.
Meningen med at omdanne de døde til mumier var at transformere de afdøde til guden Osiris, efterlivets gud, og ved at gravfæste mumien dybt nede i et skaktgravkammer kunne den afdøde bevæge sig fra denne verden og videre ind i underverdenen, undgå udslettelse og eksistere til evig tid.
Person, guddom og genstand
Mumien er både en person, en guddom og en genstand, som kan bygge bro mellem det levende og det døde, personen og universet - en guddommelig genstand, som krævede mange dyre materialer, anatomisk og rituel viden.
Særudstillingen, der åbner 13. oktober, vil primært koncentrere sig om den faraoniske bronzealder, perioden fra ca. 2600-700 f.Kr.
Moesgaard har fået støtte til udstillingen fra Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Følgende museer og kulturinstitutioner har bidraget til udstillingen med udlån fra deres samlinger: Museo Archeologico Nazionale, Firenze, Italien, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, Holland, Nationalmuseet, København, Papyrus Carlsberg Samlingen, Københavns Universitet, Dan Svarth, København.
Særudstillingen 'Egypten – Besat af livet' vises fra 13. oktober - 18. august 2024 på Moesgaard Museum.
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om historien bag duften og det arbejde, der ligger bag afdækningen og udviklingen af den, i Moesgaards webdok: