Egypten – Besat af livet

Særudstilling 13. oktober 2023 - 18. august 2024

Oldtidens egyptere elskede livet, og derfor tog de det med sig ind i døden. Træd med ind i gravkammeret blandt udstyr og kano­pe­­krukker med afdødes indvolde, når Moesgaard Museum i en ny særudstilling slipper livet løs i efterlivet.

 

Egypternes kode til evigheden

Mens andre udstillinger om oldtidens Egypten især sætter fokus på døden og de dødes gravkamre, slipper Moesgaard livet løs og giver et indblik i de egyptiske efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer i udstillingen Egypten – Besat af livet. Besøgende i udstillingen har mulighed for at følge med lige fra det øjeblik, den døde udånder, til balsameringen og videre på rejsen som mumie mod graven, gennem underverdenen og tilbage igen i strålende sol i en evig efterlivs-eksistens. 

 

Jyllands-Posten ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 ”Hvordan har Moesgaard Museum nu valgt at folde denne facetterede fabel ud? Jeg kan såmænd lige så godt sige det, som det er: aldeles fortræffeligt! Udstillingen rummer så paradoksale egenskaber som illusion iblandet autenticitet. […] Ud over de udstillede genstandes iboende magi rummer udstillingen store formidlingsegenskaber." Jyllands-Posten, 16. oktober 2023

Læs flere anmeldelser


Hør Moesgaards udstillingsudvikler, Pauline Asingh, give en introduktion til udstillingen og egypternes forestilling om efterlivet i videoen her:


Meningen med at omdanne de døde til mumier var at transformere de afdøde til guden Osiris, efterlivets gud, og ved at gravfæste mumien dybt nede i et skaktgravkammer kunne den afdøde bevæge sig fra denne verden og videre ind i underverdenen, undgå udslettelse og eksistere til evig tid. 

Mumien er nemlig både en person, en guddom og en genstand, som kan bygge bro mellem det levende og det døde, personen og universet - en guddommelig genstand, som krævede mange dyre materialer og anatomisk og rituel viden.

Ny forskning præsenteres

Helt ny tekstforskning og undersøgelser af indhold fundet i krukker i et oldegyptisk ”mumie-værksted” har netop afsløret, hvilke stoffer, man har brugt til at balsamere bestemte dele af kroppen med. De nye opdagelser indgår også som en del af Moesgaards Egypten-udstilling.

Særudstillingen koncentrerer sig om den faraoniske periode omkring bronze- og jernalderen ca. 2600-700 f.Kr. Udstillingen sætter fokus på livsaspektet ved efterlivet og samspillet mellem de levende og de levende døde i de klippeskårne grave langs Nildalen.

Udstillingen er støttet af:
Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

 

Vil du vide mere...

For at læse historien om en 3500 år gammel balsameringsduft, forskere har genskabt for første gang, udforske Moesgaard's opbygning af udstillingen Egypten – Besat af livet, deltage i en guidet tur eller opleve det tankevækkende mumieshow, så klik på linkene herunder:

Små møbler med store historier

Oplev duften af det evige liv

Tag med på Dødsrejsen - en unik visuel oplevelse

Kom bag om udstillingen

Køb billet til guidet tur og mumieshow

Læs anmeldelser af udstillingen