Sådan opbygges 'Egypten - Besat af livet'

Kom med bag kulisserne og følg opbygningen af Moesgaard Museums nye særudstilling 'Egypten - Besat af livet'

13. oktober åbner udstillingen 'Egypten - Besat af livet' om oldtidens egyptere og deres efterlivsforestillinger. Her på siden kan du følge lidt med i tilblivelsen af særudstillingen, mens vi nærmer os åbningsdagen.

 

Padimuts kiste ankommer til museet

I videoen herover kan man se, da Padimuts kiste ankom til Moesgaard med kurér og med ekspertise fra konservatorer forsigtigt blev placeret i sin montre. Padimut var en af de mest magtfulde tempelpræster i Luxor. Kisten er formet som Osiris med indhyllet krop, buet gudeskæg, kongehovedklæde og gylden hud. På kistens indre og ydre er der malet billeder, symboler og ritualtekster, der forbinder Padimut med guderne og naturens cyklus.

Kisten af én af mange imponerende genstande, som kan ses i udstillingen. Den er mere end 3000 år siden, og er udlånt af Museo Archeologico Nazionale i Firenze, Italien.

Udpakning af mumie

En anden imponerende genstand i udstillingen, er en mere end 2000 år gammel mumie af en kvinde. Røntgenundersøgelser af mumien har vist, at kvinden var 25-30 år gammel, havde født flere børn og døde i forbindelse med en fødsel. Mumien er udlånt af Museo Archeologico Nazionale i Firenze, Italien, og i videoen ovenover kan man se, hvor forsigtigt den pakkes ud og undersøges, inden den kommer på plads i udstillingen, hvor den kan ses indtil 18. august 2024.

En pyramide bliver til

Pyramiderne var en vigtig del af egypteres forestilling om livet, døden og efterlivet. I udstillingen 'Egypten - Besat af livet' er pyramiden også et helt centralt element. 

Gennem de sidste mange måneder har Moesgaards dygtige arkitekter, scenografer og håndværkere brugt lang tid på at designe og konstruere en pyramide til udstillingen. Pyramiden består af flere dele og er samlet set næsten 6 meter høj. I udstillingen hænger den knapt 180 kilo tunge pyramide ned fra loftet og danner et imponerende centrum.

 

Gravkammeret tager form 

I det gamle Egypten blev eliten ofte begravet i storslåede gravmonumenter. I Moesgaard Museums nye særudstilling kan du træde ind i en rekonstruktion af et rigt udsmykket gravkammer. Gravkammeret viser et sandt farveorgie med malerier af mytologiske scener, der viser de levende forfædre sammen med familien på jorden og med guderne i underverdenen. Dekorationerne viser temaer som genfødsel og opretholdelse af efterlivet, guderne og verdens gang.

Se flere billeder fra opbygningen af udstillingen i slideshowet til venstre.