Podcasts

Lyt med, når Moesgaards eksperter fortæller gode historier fra fortiden

Vov at vide: Danske forskere intensiverer jagten på neandertalere i Sønderjylland

I denne podcast møder vi arkæolog og afdelingsleder på Moesgaard, Trine Kellberg, der forsker i menneskets nærmeste, og uddøde, slægtning, neandertalerne. Trine Kellberg har blandt andet gravet efter neandertalere i Spanien, men i sit nye projekt undersøger hun, hvor nordligt nutidsmenneskets forhistoriske slægtning kan have levet - hun skal blandt andet lave udgravninger i Sønderjylland. Lyt med og hør, hvad vi ved om neandertaleres færden i Europa, og hvad forskning i neandertalere kan lære os om os selv.

Hør Vov at vide

24 spørgsmål til professoren: Neandertaleren

Trine Kellberg Nielsen, der er afdelingsleder på Moesgaard, fortæller i denne udgave af podcasten ’24 spørgsmål til professoren’ om ny viden om vores forfædre, og hvorfor neandertaleren er blevet så populært et emne de seneste år.
Hør 24 spørgsmål til professoren

Om udstillingen 'After the Apocalypse'

Radio4’s podcastprogram 'Kræs' besøgte Moesgaards tidligere udstilling 'After the Apocalypse' sammen med professor og udstillingsleder Felix Riede. Udstillingen tog udgangspunkt i et vulkanudbrud for 13.000 år siden og rejste spørgsmålet, om vi kan lære af katastrofer som denne, hvis en lignende skulle ramme os i fremtiden. Programmet besøges også af en psykolog, der fortæller om begrebet ’klima-angst’, der er tiltagende i disse år. 
Hør Radio4's podcast 'Kræs'

Fortællinger fra Gudenåen – om Alken Enge

I podcastserien ’Åsteder – fortællinger fra Gudenåen’ kan du bl.a. høre afsnittet ’Den Hellige Dal’, hvor der dykkes ned i historien om de døde krigere fra Alken Enge, hvor arkæologer har fundet mere end 3.000 knogler, heriblandt meget velbevarede menneskekranier.

Hør 'Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen'

Fortællinger fra Gudenåen – om Vejerslev

Dette afsnit af ’Åsteder – fortællinger fra Gudenåen’ handler om et helt særligt fund ved Vejerslev Skov i Jylland, nemlig Høj Stene. Her har arkæologer fra Moesgaard Museum fundet resterne af en gammel kongegrav, der måske har potentiale til at skrive Danmarks historien om.
Hør Åsteder – fortællinger fra Gudenåen

 

Fortællinger fra Gudenåen - Klima og katastrofer

Serien ”Klima og katastrofer” er en ny serie i podcasten ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” om, hvordan klimaforandringer og naturkatastrofer har forandret og påvirket livet for menneskene langs Gudenåen.

I første afsnit får du fortællingen om det værste år nogensinde. I år 536 ramte en naturkatastrofe den nordlige halvkugle. Det var en vulkansk vinter af uhyggelige dimensioner, der udspillede sig i den tidlige europæiske middelalder. En uigennemtrængelig tåge lagde sig over himlen og skabte et rædselsår uden sommer, som varede indtil de vulkanske partikler igen forsvandt ud af atmosfæren mange måneder senere. Katastrofen skabte store forandringer i Europa, der gav ekko hele vejen til området ved Gudenåen.

Hør Klima og katastrofer: Det værste år nogensinde!

 

Fortællinger fra Gudenåen - På sporet af et kloster

Der er hverken meget at se eller læse om det, der engang udgjorde Vejerselv Kloster. Kigger man i gamle skrifter, findes der kun én kilde om det gamle kloster. Alligevel stopper det ikke arkæolog Lars Krants fra Moesgaard Museum i at undersøge historien og kigge efter spor på stedet, der antyder, at her lå engang en unik klosterkirke.

Lyt til podcasten Åsteder - fortællinger fra Gudenåen - om Vejerslev Kloster 


Gudinden i mosen - Forlev Nymølle

I 1962 kommer en ung mand til et moseområde udenfor landsbyen Forlev. Han er den yngste på udgravningspladsen, og det er med sommerfugle i maven og masser af gå-på-mod, at han starter arbejdet i udgravningen. Hans navn er Jørgen Lund, og her snart 60 år fortæller han historien om fundet af en næsten 3 meter høj gudindestatue på stedet, mens seniorforsker Xenia Pauli Jensen sætter perspektiv på religion i jernalderen. Endelig viser museumsinspektør Ejvind Hertz gudindestatuen frem på Moesgaard Museum - hvor du også kan opleve den.

Hør den Hellige Dal

Ryttergraven fra Fregerslev

Lyt med på podcasten ’Kraniebrud’ om ryttergraven fra vikingetiden, der blev fundet for få år siden ved Fregerslev syd for Århus. Projektleder på udgravningen, Merethe Schifter Bagge fra Museum Skanderborg, snakker med konservatorerne, Marianne Schwartz og Renée Enevold fra Moesgaard, om de metoder, der er benyttet, og de resultater og informationer, der er kommet ud af undersøgelserne.
Hør Kraniebrud